De curatoren van het failliet verklaarde Imtech hebben de meeste banen kunnen redden door onderdelen van het bedrijf te verkopen.

“Ik schat dat er uiteindelijk circa duizend van de 17.000 à 18.000 banen verloren gaan, zegt curator Jeroen Princen tegenover het Financieele Dagblad. Daarbij gaat het om 70 banen op het hoofdkantoor en arbeidsplaatsen bij Imtech Building en Imtech Industrial Services.

Dinsdag werd laatstgenoemde definitief failliet verklaard, maar een meerderheid van de circa negenhonderd werknemers kan aan de slag bij de kopers van verschillende onderdelen van de divisie.

Ondanks het behoud van ruim zeshonderd arbeidsplaatsen reageerden de vakbonden CNV en RMU teleurgesteld. Zij hadden liever een verkoop gezien van de industrietak van Imtech in zijn geheel, zonder faillissement. In dat geval hadden ook arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten van het personeel intact kunnen blijven.

Buitenlandse onderdelen

De curatoren meldden verder dat investeerder Endless het overgrote deel van de Imtech-divisies in Ierland en het Verenigde Koninkrijk overneemt. Daardoor behouden in die landen in totaal 2.600 mensen hun baan.

Er lopen vergevorderde onderhandelingen over de verkoop van de onderdelen in Spanje, Luxemburg en Polen. Wat er gebeurt met Imtech Duitsland is nog onduidelijk.

Locaties in Nederland

De activiteiten van Imtech op de locaties Shell Pernis en Shell Moerdijk worden overgenomen door Kentech. Daarmee zijn 180 vaste banen gered en blijven ook 165 zzp'ers verzekerd van werk. Nog eens 230 banen blijven behouden dankzij de overname van activiteiten in Amsterdam en Coevorden door Verwater.

Daarnaast neemt Convoi activiteiten over in Kerkrade en Roermond, terwijl Cegelec getekend heeft voor locaties in Goes en bij Kuwait Petroleum. Beide transacties stellen werkgelegenheid zeker voor tachtig mensen. Over de locaties Amersfoort, Leeuwarden en Drachten wordt nog onderhandeld.

Imtech bezweek vorige maand onder de financiële moeilijkheden die ontstonden na een groot boekhoudschandaal in Polen en Duitsland. De aandeelhouders van de voormalige beurslieveling blijven nagenoeg zeker met lege handen achter.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl